Septic tank plaatsen

Wilt u een septic tank plaatsen? Postma Kunststof Tanks geeft u uitgebreide uitleg over het plaatsen van een septic tank.

Septic tank plaatsen stap 1: Plaats van de septic tank bepalen

Voordat u begint met het plaatsen van de septic tank is het belangrijk om heel nauwkeurig de plaats van de tank te bepalen. De septic tank moet zo dicht mogelijk tegen het gebouw geplaatst worden en u moet kiezen voor een ondergrondse, half-ondergrondse of bovengrondse plaatsing. Tevens moet de septic tank buiten het rij-bereik geplaatst worden.

Een ondergrondse plaatsing is geschikt voor alle volumes, een half-ondergrondse plaatsing is geschikt voor septic tanks tot 4000 liter en een bovengrondse plaatsing is alleen geschikt voor septic tanks tot 4000 liter die in een kuip worden geplaatst.

Septic tank plaatsen stap 2: Aarde verwijderen

Wanneer u de plaats van de septic tank heeft bepaald, kunt u starten met het verwijderen van de aarde. Bewaar de lagen aarde zorgvuldig, aangezien deze na het plaatsen van de tank ook weer teruggeplaatst moeten worden. Het is belangrijk dat u de put aan alle zijden 20 cm breder maakt dan dat de septic tank is. De septic tank moet namelijk na plaatsing aan alle zijden opgevuld worden met 20 cm gestabiliseerd zand. Bij een half-ondergrondse tank is dit aan alle zijden 25 cm en graaft u een put die half zo diep is als uw septic tank.

Septic tank plaatsen stap 3: Bodem bedekken

Wanneer u na het uitgraven de bodem van de put heeft bereikt, moet u de bodem bedekken met een laag gestabiliseerd zand van 10 cm dik. Bij een half-ondergrondse plaatsing moet deze laag 20 cm dik zijn. Met gestabiliseerd zand wordt zand bedoeld met een droge menging, met de verhouding van 1 m³ zand tot 200 kg cement. Wanneer het gaat om een uitzondering, zoals bij een hoog grondwaterpeil, zult u eerst de aannemer moeten raadplegen.

Septic tank plaatsen stap 4: tank plaatsen

Nu de put gereed is, kan de septic tank geplaatst worden. De septic tank moet perfect horizontaal in de put geplaatst worden, waarbij rekening gehouden moet worden met de aan- en afvoerbuizen.

Septic tank plaatsen stap 5: Aan- en afvoer monteren

Wanneer de septic tank geplaatst is, kunt u de aan- en afvoerbuizen monteren. Tevens moet u ook de dakontluchting direct aansluiten. De aansluitingsbuizen tussen de woning en de septic tank zullen een helling hebben tussen de 2% en 4%.

Septic tank plaatsen stap 6: Vullen met water en rondom vullen met zand

Rondom de septic tank moet u de ruimte vullen met gestabiliseerd zand van 20 cm breed aan alle zijden. Naarmate u het zand aanbrengt, vult u tegelijkertijd de septic tank. Dit moet gelijktijdig gebeuren, om de drukkrachten in evenwicht te brengen.

Septic tank plaatsen stap 7: Put opvullen met aarde

Zodra u de septic tank met water en de plek rondom de septic tank met gestabiliseerd zand hebt gevuld, kunt u de aarde weer terugplaatsen en de put opvullen. Het is aan te raden geen beplanting aan te brengen boven de septic tank.

Bovengrondse plaatsing van de septic tank

Wanneer u kiest voor een bovengrondse plaatsing, moet de septic tank in een aparte ruimte geplaatst worden, die niet in contact staat met leef- en/of werkruimtes. Deze ruimte moet worden voorzien van een hoge en lage verluchting om te zorgen voor een permanente luchtverversing. Tevens moet de ruimte rechtstreeks vanuit buiten bereikbaar zijn.

Een bovengrondse septic tank moet minstens 1 m onder het plafond geplaatst worden en moet geplaatst worden in een kuip. Dit houdt in dat er een muurtje met holle betonblokken rondom de septic tank gemetseld moet worden van 80 cm hoog en 25 cm breed. Tussen de muur en de tank moet de ruimte opgevuld worden met zand, tot een hoogte van 70 cm. Tegelijkertijd vult u de septic tank met water, om de druk in evenwicht te houden.

Wij hopen u voldoende informatie te hebben gegeven over een septic tank plaatsen. Wilt u meer weten over het plaatsen van een septic tank, dan kunt u contact opnemen met Postma Kunststof Tanks.